Tillagningstid: ca 45 min + tid i kylskåp
4 portioner

Ingredienser

1 kg kycklingben
4 dl filmjölk
4 dl rismjöl
2 msk flingsalt
Grovmalen svartpeppar
1 msk lökpulver
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 äggvita
Ca 2 liter frityrolja

Till servering
Färsk koriander, hackad
Sweetchilli-sås
Sesamolja efter tycke och smak

Tillagning

Blanda kycklingbenen noga med hälften av filmjölken i en fryspåse, förslut och låt sedan marinera i kylskåpet i minst 1 timme, gärna över natten. Ta sedan upp benen och låt marinaden rinna av en aning.

Koka kycklingbenen i saltat vatten tills de är helt genomkokta, ca 15 minuter. Hit kan du förbereda och sedan lägga benen i kylskåp. I så fall ska de senare värmas upp försiktigt och friteras precis innan servering.

Hetta upp frityroljan i en stor kastrull tills oljan har en temperatur på 170-180°. Kontrollera temperaturen med kökstermometer eller genom att lägga ner en liten bit vitt bröd. När det blir gyllenbrunt på ca 30 sekunder är oljan tillräckligt varm.(Stäng av fläkten. Se till att ha kastrullocket nära till hands utifall att oljan fattar eld. Lägg då genast på locket och stäng av plattan).

Blanda rismjöl, flingsalt, peppar, lökpulver, koriander och spiskummin. Vispa äggvitan till ett fast skum och blanda med resten av filmjölken. Doppa varje ben i filmjölksblandningen och vänd dem sedan i rismjölksbland- ningen. Se till att varje kycklingben blir helt täckt. Fritera 4-5 ben åt gången tills de är gyllenbruna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fritera resten av kycklingen och servera direkt tillsammans med färsk koriander och sweet chilisås som du smaksatt med sesamolja.

Smaklig måltid!